Ditt & datt & demonstrationer

¤ Glömde en viktig detalj i min redogörelse för David Eberhards spännande forskning häromdan. Eberhard visar att FRA-motståndet baseras på svensk lättkränkthet. FRA-anhängarna i statsapparaten styrs istället av den andra psykologiska grundmekanismen hos svensken: rädsla för nästan allt, däribland terrorism, vilket leder till överdrivna trygghetsskapande åtgärder. Det finns alltså två mekanismer i vårt svenska kynne och de förklarar FRA-striden. (I en senare djupanalys visar Eberhard att lättkränkthet kan förklaras utifrån rädsla. Den som känner sig kränkt över att staten skaffar sig massövervakningsmöjligheter är ju egentligen rädd att få sitt sexliv avslöjat. Alltså finns det egentligen bara en mekanism: rädsla, som yttrar sig i trygghetsbegär. Men detta är överkurs. Vi återgår till den förenklade varianten av teorin och utgår från att det finns två mekanismer.)

Jag tror jag har hittat en tredje mekanism! Det är nämligen så att vi inte bara har många FRA-kritiker, och ett litet antal FRA-entusiaster, utan vi har också en stor grupp man ofta glömmer: de ganska likgiltiga. Jag skulle tro att 70 % av befolkningen är rätt ointresserad av frågan. En del av dessa ointresserade skulle luta åt ett nej om det vore folkomröstning, en del skulle rösta ja, men de har inget starkare engagemang och ser inte detta som en särskilt stor fråga. 70% kan naturligtvis vara fel, men oavsett vad siffran är så tror jag tyvärr att det är så att många inte bryr sig så värst. Och detta tycks Eberhard inte ha beaktat. Vad styr dessa människor? De verkar varken speciellt rädda för terrordåd eller känna sig så värst kränkta av lagen. Och de är många, kanske majoriteten av svenskarna. Hur går detta ihop med den eleganta teorin om mekanismerna i svenskt psyke? Svaret är, tror jag, att det finns en tredje mekanism: den svenska likgiltigheten. Nu är ju allt förklarat. De flesta svenskar är likgiltiga, eftersom de styrs av den psykiska mekanismen svensk likgiltighet.

Läsaren kommer att invända att detta krånglar till Eberhards teori. Men jag tror faktiskt att det passar in där. För djupare sett kan likgiltighet vara detsamma som kränkthet. Den likgiltige känner sig kränkt över att det pågår en masssa saker där ute, en massa engagemang som pockar på uppmärksamhet, en massa människor med åsikter som vill värva en till sin sida. Vad kunde vara mer kränkande? Och kränkthet är ju enligt överkursen i Eberhardpsykologin lika med rädsla. Så allt hänger ihop, och allt är egentligen rädsla, den svenska nationalegenskapen som leder till vårt trygghetsraseri.

I en nära framtid ska jag bevisa att den svenska avundssjukan också går att förklara på liknande sätt. Framtida forskning kommer också att visa hur det svenska klimatet kan förstås enligt Eberhards teori. (Ledtråd: den som är rädd är kall, den som är orädd=osvensk är varm. Många kalla kroppar räcker för att kyla ned omgivningen.)

¤ Angående likgiltigheten: det stora problemet i motståndsrörelsen just nu verkar vara att engagera socialdemokratin och dess väljare. Mona Sahlin har varit väldigt tydlig om att lagen ska rivas upp. Det är bra och gör det svårt för en kommande s-regering att återinföra lagen. Men den stora massan mellan henne och en liten grupp s-aktivister mot FRA-lagen är ganska tyst. Jag har ingen aning om vad man kan göra åt det, men det är viktigt att något händer. Bloggvärldens alla liberaler kanske inte tror det, men faktum är att det inte går att åstadkomma särskilt mycket i det här landet utan socialdemokratins aktiva eller passiva stöd. Ett första steg kanske kan vara att uppmana alla socialdemokrater i din närhet att demonstrera på tisdag.

¤ Demonstrationer 16 september alltså.

Stockholm
1. Sergels torg 11.00 – 16.00
Samling Norrmalmstorg 10.00. Arrangör: Svart Måndag (svartmandag.se)
Talare från alla partier och ungdomsförbund.
2. Manifestation vid Riksdagshuset 10.30 – 14.00
Samling Mynttorget 10.30. På initiativ av: Piratpartiet (piratpartiet.se)
Möt riksdagsledamöterna – visa nejsägarna ditt stöd! Manifestationen ansluter sig sedan till demonstration 1.
Mötena äger rum i samband med riksdagens högtidliga öppnande.
Mer info på FRApedia.se/wiki/16_september_2008 och stoppaFRAlagen.nu

Malmö
17.30 på Möllevångstorget

Göteborg
18:00 på Gustav Adolfs Torg

Annonser

One Response to Ditt & datt & demonstrationer

  1. […] | Tankar om pengar | Fradga | Inside Stefan Hallgren –>> #3 | Peter Karlberg | Fradga igen | Argast Nu #3 | Amanda Brihed | My life | Mina Moderata Karameller #5 | Sannas Blogg | […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: