Riksdagsdebatt om FRA-lagen

Idag ägde en riksdagsdebatt rum om FRA-lagen. Sten Tolgfors fick besvara en interpellationsfråga från Patrik Björck (s). I debatten deltog också Kalle Larsson (v) och Gunnar Andrén (fp). Björcks fråga var ungefär om regeringen tänkte ompröva lagen och tillsätta en ny utredning.

Något av det som sas (i extrem kondensering, och inte exakt citerat):

Björck: Underrättelseverksamhetens folkliga stöd är viktigt, men det har gått förlorat genom regeringens dåliga hantering av FRA-lagen. Detta då man försummat integriteten. Nu har ju också centern kastat nytt bränsle på elden.

Larsson: Massavlyssningslagen innebär en mörk punkt i riksdagens historia. Det viktiga nu är inte att tillsätta en ny utredning, utan att riva upp en oacceptabel lag.

Andrén: För precis 40 år sen invaderade Sovjet Tjeckoslovakien. Sverige hade då tack vare FRA informationer om vad som var på gång. FRA-lagen har rätt balans mellan integritet och säkerhet. Dessutom undertecknade Kalle Larsson en motion så sent som 2007 där det sas att signalspaning i kabel kan bli aktuellt.

Tolgfors: Lagen ska inte rivas upp. Centern har inte talat om att riva upp lagen. Deras förslag är ett bidrag till diskussionen om de ytterligare integritetsstärkande åtgärder som ska läggas fram i höst.

Björck: Centern har nu fått ett tydligt besked. Regeringen kommer att driva igenom lagen. Regeringen gjorde inget under ett år, när lagen skjutits upp. Det är inte regeringsdugligt.

Larsson: Tolgfors har rätt i att oppositionspartierna inte tycker precis likadant. Men han har inte kunnat förklara massavlyssningens förtjänster. Vänstern har alltid varit emot massavlyssning.

Andrén: Alla är ju emot massavlyssning, ingen vill ha det. Larsson svarar inte på varför han ändrat sig. Åtminstone 5 punkter bör tillkomma för att stärka integriteten. Ingen övervakning bör få ske över nyhetsredaktioner, advokater, själasörjare (präster och läkare), BB, samt riksdagsledamöter.

Tolgfors: Björck sa först att vi forcerat igenom lagen. Men nu klagar han på att den låg i ett år. Vänstern vill inte ha någon ny lag, och det vill inte miljöpartiet heller egentligen. Nu sätter sig s i deras knä. Fördelar med lagen: det blir 20 åtgärder som stärker integriteten. Tidigare oreglerad verksamhet regleras. Säkerheten stärks genom att kabelspaning möjliggörs. Och Georgienkriget visar klart att lagen behövs. Vi behöver kunna genomskåda desinformation med hjälp av självständigt inhämtad information.

Björck: Att regeringen inte visat regeringsduglighet är en stor säkerhetsbrist. Försvarsunderrättelseverksamhet behövs, men integritet är nödvändigt att ta hänsyn till. Nu behövs en rejäl omstart.

Tolgfors: S har ej tagit sitt ansvar. Inga motioner har lagts fram, bara nejrösterna i juni. Lagen är beslutad. Vi ska ta fram kompletterande förslag. Och säkerheten för killarna och tjejerna som tjänstgör utomlands är viktig.

ANALYS:
Den viktigaste nyheten var Tolgfors klara besked om att centerns förslag inte kan tas som ett krav om upphävande av lagen, utan bara som kompletterande integritetsåtgärder. Detta bör välmenande centerpartister ta en mycket allvarlig funderare på!!
Nytt för mig var att Kalle Larsson tydligen inte var så glasklar ifråga om kabelavlyssning år 2007. Jag har inte kollat upp det Andrén sa om detta, men Larsson dementerade det inte direkt så tydligen stämmer det. I mina ögon betyder det inte att v inte skulle vara pålitliga i denna fråga nu, men kanske dock att man överdriver sina insatser i det förflutna.
Andréns lista över skyddade objekt är ny för mig, men är väl närmast av kuriosaintresse. När man väl har kablarna kopplade så kommer säkert en eller annan präst att avlyssnas, även om det står i någon förordning att man inte får göra det.
Slutintrycket är att centerns utspel idag inte har rubbat moderaterna en millimeter, samt att Tolgfors som en god kapten avser att gå under med sitt sjunkande skepp.

Annonser

2 Responses to Riksdagsdebatt om FRA-lagen

  1. Tor skriver:

    ”Den viktigaste nyheten var Tolgfors klara besked om att centerns förslag inte kan tas som ett krav om upphävande av lagen”

    Det var väl ingen nyhet. Centerns förslag är ju en förändring av lagen, inte ett upphävande. Det är väl rätt uppenbart ändå.

  2. Kim skriver:

    Jo, fast vissa centerpartister tycks ha trott att de lyckats med något avgörande. Men så länge de inte river upp lagtexten om att rubbet går till FRA så blir det ju så. Därför måste de fås till att haja att de måste börja med att riva upp lagen. Srn kan de lägga fram sitt förslag om de vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: